![](https://i0.wp.com/martamadrenas.cat/wp-content/uploads/2024/11/photo_2024-11-11-16.13.41-e1736959616246.jpeg?fit=960%2C542&ssl=1)
Avui s’ha aprovat al Congrés dels Diputats, amb una àmplia majoria, la tramitació de la proposició de llei sobre multireincidència presentada per Junts. Aquesta iniciativa té com a principal objectiu posar fi a la impunitat dels delinqüents multireincidents i dotar els cossos de seguretat i el sistema judicial d’eines més efectives per garantir que els delinqüents habituals afrontin les conseqüències legals de les seves accions.
"La iniciativa permetrà que els ajuntaments es puguin personar contra els delinqüents reincidents"
L’objectiu de la llei és combatre la situació actual, on els delinqüents que han estat detinguts repetidament per delictes com furts o baralles són alliberats de manera immediata, sense cap mena de sanció efectiva. Com a exemple d’aquesta impunitat, cal destacar que, segons les dades, el 92% dels robatoris a Catalunya no tenen cap condemna, fet que genera un sentiment creixent d’inseguretat entre la ciutadania. A més, gairebé el 40% dels robatoris amb violència a tot l’Estat es cometen a Catalunya, fet que subratlla la gravetat de la situació al nostre territori.
En aquest context, he destacat que un 41% dels furts a Catalunya són de telèfons mòbils. L’any 2023, només a Barcelona es van furtar 31.000 dispositius. Aquests furts no només afecten el valor econòmic dels dispositius, sinó també la pèrdua d’informació personal crítica, com dades bancàries o documents sensibles. Per això, la proposició proposa que els furts de dispositius electrònics, sobretot telèfons mòbils, siguin considerats com a furts agreujats, i modifica l’article 235 del Codi Penal per cobrir explícitament aquesta mena de furts.
Un altre aspecte clau de la proposta és la possibilitat que els ajuntaments es puguin personar com a part implicada contra els delinqüents reincidents. La reforma de 2022 ja preveia penes de presó per més de tres furts, però la seva aplicació és limitada per la dificultat d’acreditar el valor dels furts i per la lentitud dels processos judicials.
Aquesta situació ha provocat que els judicis per multirreincidència es retardin fins a 10 mesos, quan la normativa preveu que haurien de celebrar-se en només 15 dies. Per solucionar-ho, la proposició inclou un augment del nombre de jutges d’adscripció territorial a Catalunya, passant de 35 a 70, per garantir que la justícia sigui ràpida i eficaç.